Ortopedinen manuaalinen terapia on erityisesti tuki- ja liikuntaelinongelmien (TULE) fysioterapiaa, jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään nivelissä, lihaksissa ja tukirangassa esiintyviä toimintahäiriöitä ja kipuja.

Esitietojen ja fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella tehdään fysioterapeuttinen diagnoosi ja asiakkaan kanssa hoitosuunnitelma. Tutkimisessa arvioidaan koko kehon toiminta suhteessa ongelmaan.

Hoito on nimensä mukaan manuaalista (käsin tapahtuvaa) käsittelyä. Siihen voidaan lukea erilaiset lihaskäsittelyt, nivelkäsittelyt (mobilisaatio, manipulaatio) ja hermokudoskäsittelyt. lisäksi asiakkaille annetaan ohjeet ja harjoitteet ongelman poistamiseksi.

Erikoistuneen fysioterapeutin ammattitaitoa käytetään asiakashoitojen lisäksi konsultaatiossa niin lääkäreiden kuin fysioterapeuttienkin kanssa. Asiakkaan kivun syyn ja nivelten sekä lihasten toimintahäiriöiden kartoittaminen, niiden hoitaminen ja ennaltaehkäisy ovat fysioterapeuttien erikoisosaamisaluetta.


Käyttöalueet mm:
Selkäkivut, niskakivut, leukanivelongelmat, päänsärky, hermokivut, raajojen ja selkärangan nivelten toimintahäiriöt sekä huimaus.